‘Bodybuilding’ yani vücut geliştirmek; ağırlık kaldırma, kalori alımı ve diğer unsurları bir araya getirerek kasların geliştirilmesi demektir. Bir spor olan vücut geliştirme, 50 yaşındaki bir kişinin haftada 3 gün düzenli sabah koşusu yapması gibidir. Yani bir kişi haftada 3 gün sabahları bir fitness merkezinde ağırlık çalışarak ve vücudunu geliştirerek spor yapmış olur. Kendi sağlık problemlerine göre herkes vücut geliştirme yapabilir. Profesyonel anlamda bir vücut gelişimi için bunun bir eğitmenle birlikte, kişiye özel oluşturulan takipli bir program ile yapılması ve daha efektif bir sonuç alınması önerilir. Ancak profesyonel olarak vücut geliştirme yapılmasa da sporun günlük yaşama düzenli bir şekilde dahil edilmesiyle sağlıklı olmak sağlanabilir.
Vücut geliştirmede en çok dikkat edilmesi gereken; acele etmemektir. Kaslar yeterli düzeyde güçlenmeden sınırların üstünde ağırlık kaldırmaya çalışmamak, ısınmadan egzersiz yapmamak, steroid ilaçlar kullanmamak gerekir.
Vücut geliştirmek, ağırlık kaldırmak değildir!
Vücut geliştirmek için ağırlık kaldırmak şart değildir. Kendi vücut ağırlığımızla bile egzersiz yapabiliriz. Bu nedenle birçok egzersiz yapılabilir.
Bu kapsamda birbirinden farklı egzersiz tipleri vardır. Başlıca egzersizler şunlardır:
- Squat
- Push up
- Lunge
- Crunch
- Plank
- Jump squat
- Jumping jack
Vücut geliştirmede beslenme
Her spor branşında olduğu gibi bu sporda da beslenme çok önemlidir. Karbonhidrat, protein ve yağlar dengeli bir biçimde vücuda alınmalıdır. Dengeli beslenen bir sporcu protein tozuna da ihtiyaç duymaz.